KNHB; speeldata, competitieopzet en regelwijziging junioren

31-8-2018  | 

SPEELDATA

Op de KNHB-site zijn alle speeldata voor het seizoen 2018-2019 terug te vinden:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/competities/speeldagenkalenders

Voor de A-, B- & D-jeugd is 27 oktober (laatste dag herfstvakantie) als speeldatum aangewezen. En voor de C-jeugd 13 oktober (1e dag herfstvakantie).

Inventariseer als coach/manager tijdig de beschikbaarheid van de spelers. Zeker bij data die rondom de vakanties, open dagen van scholen en examenperiode vallen.

Te weinig spelers beschikbaar op een bepaalde datum? Regel dan invallers i.o.m. collega-coaches. Houd je, om boetes en protesten te voorkomen, hierbij wel aan de KNHB-richtlijnen:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/artikel/spelgerechtigheid-veldhockey

In het uiterste geval kan i.o.m het wedstrijdsecretariaat een inhaaldatum gezocht worden. Doe dit wel minimaal 2 weken van te voren.

COMPETITIE-OPZET

Voor de A-, B- & D-jeugd vindt er na de herfstvakantie een herindeling van de poules plaats.

De C-jeugd speelt voor de winter daarentegen tien wedstrijden in dezelfde poule. Voor hen dus geen voorcompetitie meer, omdat gebleken is dat dit een grote prestatiedruk / resultaat gerichtheid in de hand werkt.


REGELWIJZIGING JUNIOREN

Sticks (= boven de schouder) ook toegestaan bij de junioren.
Tot en met afgelopen seizoen was sticks alleen toegestaan bij de senioren en veteranen, niet bij de junioren. De KNHB was van mening dat deze regel bij het jeugdhockey eventueel tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. Inmiddels zijn er goede ervaringen opgedaan met deze regel bij de senioren. Daarom wijzigt de KNHB haar standpunt met ingang van het nieuwe seizoen. Bovendien mag de hoge bal in alle junioren-categorie├źn wel gespeeld worden. Ook junioren mogen vanaf seizoen 2018-2019 de bal dus boven de schouder met de stick spelen. De KNHB heeft de verwachting dat deze aanpassing het aanleren van het technisch goed ontvangen van de hoge bal stimuleert, zoals dat ook bij de seniorenteams is gebeurd. De regelwijziging maakt tenslotte ook dat de regels bij de junioren aansluiten op het internationale spelreglement.
Het spelreglement veldhockey is met ingang van het nieuwe seizoen aangepast en stelt met betrekking tot deze regel (artikel 9.6) het volgende: Spelers mogen op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is en het niet leidt tot gevaarlijk spel.